Starting problems

Information relating to the Matchless G3 or AJS Model 16 350cc Heavyweight
Member
Posts: 1191
Joined: Thu Jul 04, 2002 12:00 am
Location: NORMANDIE FRANCE

Re: Starting problems

Postby Groily » Sat Dec 08, 2018 6:32 pm

Nothing wrong with Thorspark or Pazon or any of the other electronic ignition systems, so no rant coming from here Chris.
Not 'original' for those who care about that (I don't in the least) - but they can be just as awkward if they go wrong!

Member
Posts: 984
Joined: Tue Jan 15, 2008 4:18 pm
Location: SOMERSET UK

Re: Starting problems

Postby mikeydpippin » Sat Dec 08, 2018 7:13 pm

CE002182-F72D-406D-B5BE-A7A7A9543C96.jpeg


Here’s the slot and the mag has a tag with sr1 written on it....🧐

Appreciate the advise, I have cleaned the a/r unit and it flicks back, just a tad too tight on the chain when fitted so no flicking back when fitted.
I will loosen the chain tomorrow to get 1/4” whip, hopefully should start after another re timing...
Thanks again.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Mike

Member
User avatar
Posts: 356
Joined: Mon May 01, 2017 6:32 pm
Location: Lancashire

Re: Starting problems

Postby spookefoote1956 » Sun Dec 09, 2018 10:34 am

Could it be a modified shaft?
हरे कृष्ण हरे कृष्ण
Hail Joe Lucas ............ Prince of Darkness!

Member
Posts: 984
Joined: Tue Jan 15, 2008 4:18 pm
Location: SOMERSET UK

Re: Starting problems

Postby mikeydpippin » Sun Dec 09, 2018 3:56 pm

To update, I have the A/R opening and closing easily now, got timing spot on 1/2” btdc plenty of fuel to plug, with really strong spark, not a pop.
Maybe flooding carb?.
Mike

Member
User avatar
Posts: 9330
Joined: Mon Jan 01, 1990 12:00 am
Location: ESSEX UK

Re: Starting problems

Postby Rob Harknett » Sun Dec 09, 2018 4:29 pm

Have you been cleaning the plug? If so try a new one

Member
Posts: 984
Joined: Tue Jan 15, 2008 4:18 pm
Location: SOMERSET UK

Re: Starting problems

Postby mikeydpippin » Sun Dec 09, 2018 4:33 pm

Tried 5 different ones Rob😩😱
Mike

Member
Posts: 2767
Joined: Sun Jan 01, 1995 12:00 am
Location: ESSEX UK

Re: Starting problems

Postby G15 Roy » Sun Dec 09, 2018 4:53 pm

Could be your starting technique try a good strong kick with half throttle.
Roy

Member
Posts: 976
Joined: Mon Mar 24, 2014 5:44 pm
Location: Aberdeenshire

Re: Starting problems

Postby Mick D » Sun Dec 09, 2018 5:32 pm

Hi

Are you running an air cleaner? if so is it clean?

Have you checked the carb jets and fuel strainers are clear?

Regards Mick

Member
User avatar
Posts: 356
Joined: Mon May 01, 2017 6:32 pm
Location: Lancashire

Re: Starting problems

Postby spookefoote1956 » Sun Dec 09, 2018 5:39 pm

Wynns carb cleaner. Are the valves seated properly and the pushrods right?
हरे कृष्ण हरे कृष्ण
Hail Joe Lucas ............ Prince of Darkness!

Member
Posts: 984
Joined: Tue Jan 15, 2008 4:18 pm
Location: SOMERSET UK

Re: Starting problems

Postby mikeydpippin » Sun Dec 09, 2018 5:53 pm

No air cleaner, all jets and filters clean, took top off valves seating and holding fuel ( no leaks past valves) valves are opening can see through plug holes.
Tried plug from running bike, and mag cover and plug lead, really fat blue spark, and wet plugs,checked timing again and it’s spot on.starting to open 1/2” btdc.
New fuel, really good kick with throttle at all openings, with and without choke.
Something very silly, even petrol down plug hole not a fire...
Next stop beating bike with branch...😈😈
Mike

PreviousNext

Return to G3 / Model 16

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests